Въпреки че статусът и местонахождението на руския олигарх Евгений Пригожин в момента

...
Въпреки че статусът и местонахождението на руския олигарх Евгений Пригожин в момента
Коментари Харесай

Джордж Клуни: Западът трябва да унищожи ЧВК Вагнер

Въпреки че статусът и местонахождението на съветския олигарх Евгений Пригожин в момента са обгърнати в тайнственост, бизнес империята му " Вагнер " остава голяма. Нейното несигурно положение обаче дава опция на Съединени американски щати и другите западни страни да се опълчват на Русия да продължи да употребява тази наемническа войска.

Това написа артистът Джордж Клуни дружно с правозащитника Джон Прендегаст в коментарна графа на The Economist.

Актьорът-носител на Оскар е съосновател на The Sentry, организация, която се стреми да блокира активността на мултинационалните мрежи, които печелят от войни, репресии и клептокрация.

Клуни припомня, че методите, употребявани от " Вагнер ", най-ясно се виждат в Централноафриканската република (ЦАР) - там наемниците на Пригожин оказват помощ на президента на страната да се задържи на власт като в подмяна получиха концесии за рандеман на диаманти и злато. С дейното присъединяване на вагнеровците президентът на ЦАР се достави с подготвена паралелна войска, която да пази режима му, всеобщо употребявайки гнет и принуждение против неговите съперници.

Джордж Клуни отбелязва, че когато от организацията му The Sentry разпитвали бойци от президентската войска в ЦАР, те признавали, че ЧВК " Вагнер "  са ги обучили по какъв начин да ползват мъчения – да режат ръце и крайници, да изтръгват нокти, да изгарят живи хора и така нататък Според Клуни сходни способи оказват помощ на Русия да уголемява въздействието си по света.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР